marți, 3 mai 2011

Ia lucrurile in propriile maini! Nu te lasa pacalita!

De ce sa ne ferim in service?

1. Furtul la timp: cu alte cuvinte fiti atente la numarul de ore - manopera. Este posibil sa se lucreze 2 ore efectiv la masina, iar pe factura sa apara 3-5 ore.

2. Neinlocuirea pieselor: se factureaza inlocuirea de piese, lubrifiantilor sau a altor uleiuri, antigel si aditivi, dar ele nu sunt schimbate intradevar. Insistanti sa urmariti ce face mecanicul, desi multi nu vor sa lase clientii pe langa masini "din motive de siguranta". Din pacate, nici legea nu le impune sa ne lase sa vedem ce ne fac la masina de aproape.

3. Inlocuirea de piese inca functionale. Metoda este similara cu cea de mai sus, dar care functioneaza invers. Mecanicul te anunta ca ai ceva piese "defecte"; cu cat sunt mai multe cu atat ar trebui sa sune mai suspect.
In cazul asta este cel mai bine sa le zici ca nu ai atatia bani la tine si ca revii cand vei avea. Atunci o sa vezi daca intradevar insista la schimbare sau nu. Oricand, daca nu esti ferm convinsa ca mecanicul iti spune adevarul renunta si du-te la o constatare in alt service.

4. Pe factura originale, pe masina second-hand: se poate intampla sa iti factureze piese de o anumita marca (chiar originale si mult mai scumpe) si sa iti monteze altele, mult mai ieftine si mai proaste. Stai cu ochii pe ei!

5. Scurgea de ulei: "curge ulei pe la diverse garnituri". Fiti atente! Uleiul care intradevar curge pe la garnituri este inchis la culoare, fiind ars, si nicidecum nu arata ca un ulei nefolosit, galben-auriu si are o oarecare consistenta.

6. Nu ne merge softul! nu este contabila sau diverse: uneori nu "pot" sa va dea factura, bon fiscal sau nu le merge softul, calculatorul, priza si altele. Nu te lasa pacalita! Bonul fiscal si factura spun adevaratul pret!
Si este obligatia lor legala sa ti le dea!

SFAT: Cere intotdeauna piesele vechi! Nu ii lasa sa le foloseasca, curatandu-le, cosmetizandu-le ca sa arate ca noi si apoi sa le vanda ca piese noi altor clienti!! Chiar si tu ai putea fi urmatoarea lor victima!
Sunt obligati sa ti le dea, frumos in pungi, si sa ti le puna in portbagaj!

Pune multe intrebari, chiar daca nu te pricepi! incearca sa intelegi ce se intampla cu masina ta! Arata-le ca iti pasa! Nu le spune ca nu te prea pricepi, isi vor da singuri seama de asta, dar nu e cazul sa te "lauzi" cu nestiinta. Vor incerca sa te pacaleasca de doua ori!!

Incearca sa nu te fortezi sa auzi ceea ce nu poate fi auzit la o masina care nu bate, nu troncane, nu tiuie, nu "merge rotund" sau alte zgomote inventate de unii mecanici doar ca sa iti mai ia niste bani.

In final, daca chiar crezi ca nu te pricepi, atunci cand mergi la service, roaga un prieten/prietena sa mearga cu tine. Va fi mai bine pentru tine!!

Fi pe faza! :)